Outdoor juleaften i Ølgryde Plantage 2021


Juleaften Ølgryde plantage
Ølgryde vej – Turen ud til shelterpladsen

Kan man holde jul udenfor??? Til outdoor juleaften i Ølgryde plantage var det ikke et problem, kun på muldhuset.
Ja det kan man.

Traditionen tro, skulle julen i år holdes udenfor, på Ølgryde Plantage shelters, skulle juleaftenen 2021 afholdes.

Forinden var der 14 tilmeldte begivenheden, alle havde budt ind med det de tog med. Bilen var pakket, til randen, med forskelligt fælles udstyr, der skulle bruges.
Kl. 12 skulle vi mødes, dog var nogle kommet en dag i forvejen.

Ankomst til outdoor juleaften


På vejen til pladsen, kom jeg på den smukkeste skovsti, solen skinnede så smukt på himmelen, skoven stod så smukt med frossent sne – wauw.

Fremme på pladsen, blev jeg mødt af en flok, der allerede var kommet dagen forinden klar til outdoor juleaften. Samt det smukke syn, af søen der stod frossen blank med smukke frosne træer omkring.

Jeg valgte at slå min hængekøje op, da det var den jeg skulle overnatte i, og den jo er markant nemmest at slå op, mens det stadigt er lyst.

Stille og roligt ankom folk. Folk der forinden var ukendte for mig og andre. Vi fik en navnerunde, og fortalte kort om os selv. Der blev delt nogle utrolige fantastiske ting, jeg er dybt taknemmelig for at få denne indsigt i alle disse skønne mennesker. Bålhuset blev pakket ind, så vi var klar til natten, hvor de lovede ned til 10 graders frost. Der blev hængt en masse lys op, så vi kunne se noget når det blev mørkt.

Bålet startes op

Bålet var tændt, og der blev hygget med snakke, imens vi stille og roligt gik igang med at lave det mad der skulle have lang tid tilberedning. På bålet udenfor, kom anden i gryden, sammen med en hyggeøl, og så fik den kærlig pleje i en længere stykke tid.

Indenfor, blev der tilberedt gløgg og æbleskiver, der fik lov at stå og småsimre mens vi alle gik en lille hygge gåtur. Tilbage kom vi til lækkert gløgg og færdige æbleskiver.
Flæskestegen havde stået og små simret, mens vi gik, og vi skulle så småt igang med at varme de øvrige ting til maden.

Mens vi venter, er nok det man mest ser i TV, men imens vi ventede på maden, fik vi os en lille snack, i form af dadler med bacon, og asparges med bacon. Mørket havde stille lagt sig, og der blev lyst op udenfor af flagermuslygter og andre medbragte lys.

Lækker julemenu

Madlavningen til outdoor juleaften blev lavet ved fælles hjælp, alle hjalp hinanden med madlavningen, og var behjælpelige overfor hinanden. Outdoor indgår man på naturligvis, ind i en rummelighed, hvor man arbejder sammen, som en synergi.

Frem blev der tryllet medister og frikadeller, som vi kunne spise som forret med lidt salat og rugbrød, mens flæskestegen lige fik det sidste.

Ved fællesskab, fik vi anrettet det smukke bord, med fine bordskånere, servietter, gran og julelys. Maden blev anrettet, uden stress og jag. Vi indtog igen bordene væk fra bålet, for at indtage en lækker julemenu. Denne gang bestående, af and, flæskesteg, kartofler med hyld, kartofler, rødkålssalat, frisk grøn salat, friskbagt brød og meget meget mere.

Under spisningen var der ro og hygge, stemningen var fantastisk, der blev snakket på kryds og tværs, mens maden blev nydt.

Hygge omkring bålet – med guitar spil

Hygge omkring bålet

Aftenen, mørket og kulden var kommet. Udenfor begyndte man at kunne se, den gavn vi fik af de medbragte lys. Der emmede også af hygge.

Denne outdoor juleaften, bød på risalamande, portionsanrettet og med mandel i. Og efter et stykke tid, og ledens efter mandlen, fordi der nemlig også var snydemandler i, måtte ejeren af mandlen stå frem.

Pakkeleg

Og så blev det tid til den obligatoriske pakkeleg. Der blev slået 6’ere, hugget pakker, mærket, rystet og pillet ved pakkerne. Tiden gik både for hurtigt og for langsomt, alt efter hvem man spurgte. Pludselig ringede klokken, nu kunne vi få lov at få udløst spændingen, for at se, hvad der var i den pakke vi havde vundet.

En vandt det smukkeste rensdyr udstyr, og det udløste guitarspil og sang med “kender du den om Rudolf”.

Muldhus
Muldhuset, og månen der titter frem ovenover et grantræ, der står bag.

Aftenen skred frem, og stjernerne stod smukt på den klare himmel. Bålet varmede bålhytten godt op, så det var muligt at vi alle 14 kunne sidde rundt om bålet, mens vi nød hyggesnak, guitarspil, grejsnak og meget mere om bålet.

Imens blev der også der indtaget lidt lækkerier i form af slik og andre godter.

Sengetid

Folk gik i seng, når det passede dem bedst, nogle sov i bålhus, andre shelter, nogle køje, en i bilen og en enkelt i telt. Nogle, herunder jeg, havde lidt svært ved at komme i seng, da det bare var så hyggeligt, og svært at slippe hyggen.

Måske gruede tanken om en kold hængekøje også lidt for mig. Vel opvarmet, og forberedt gik jeg imod køjen, udrustet med det gode udstyr til at klare natten, hvor det nu var 10 graders frost.

Smart som jeg nu er, havde jeg jo tisset af….. Så jeg hoppede i køjen og soveposen…. For en stund, for at ikke kunne falde i søvn. For man skal altså huske, at få tisset ordentlig af, ellers kommer man til at fryse, og især når det fryser 10 grader. Så jeg måtte lige op at tisse en tår, inden jeg faldt i søvn.

Morgen dagen derpå

Kl. 8 blev jeg vækket af min blære, og jeg måtte overgive mig. Da næsen kom ud af posen og ud i den friske luft, blev det hurtigt afsløret, at det ikke var blevet sommer imens jeg havde sovet… Næ det frøs stadig ret hårdt.

Så var det godt nogle af de andre også var vågnet, og havde været praktiske at tænde bål, så kunne jeg varme mig på det efter mit besøg på muldhuset. Løbende stod de sidste op, og der blev lavet lidt morgenmad, boller med det man bedste kunne tænke sig på. En lavede stegt bacon. Så jeg øjnede chancen for at optimere bollen, til en bolle med ost og bacon. Her kan MC D godt pakke sammen, det er den bedste cheeseburger jeg nogen sinde har spist.

Efter morgenmaden, blev der pakket sammen. Hver tog sit eget, og hjalp med fælles tingene. Og det tog ikke lang tid, før vi alle var klar til at forlade stedet. Kl. 12 vendte jeg næsen hjem.

Julen jeg ik vil hjem fra

Nu efter endnu en skøn juleaften outdoor, er jeg så dybt taknemmelig, for at Michael startede en for mig, perfekt måde at holde juleaften på. Men lige så dybt taknemmelig for de folk der kom, og var med til at sætte sit præg på juleaften. Samt deres hver især unikke væremåder, personligheder, og den måde de bidrog på, med bla, fortælling om deres liv og meget mere.

I bund og grund, havde jeg slet ikke lyst til at gå i seng, og ej heller lyst til at tage hjem.

Men det gode er, at det er en fast tradition hvert andet jul/nytår at holde jul på denne måde. For mig den perfekte måde at hold jul/nytår, når jeg ikke holder den sammen med mine børn. Jeg vil til enhver tid foretrække at dele de dage med mine børn. Men under forudsætning af at være nød til at undvære dem, har jeg fundet det rette sted, at holde disse mærkedage.

Her er ro, ingen stres og jag. Alle er kommet for det samme, der er en stemning der ikke kan beskrives – jeg er bare så taknemmelig.

Tak, bare tak

Af hjertet tak, til alle de skønne mennesker, jeg har delt denne skønne jul med. Tak for hver især jeres aftryk i har sat, ingen er glemt, i er alle gemt, som skønne minder. Jeg glæder mig til vi skal ses igen.

Jeg er fuld af taknemmelighed.