Har DU styr på rettighederne??


Har DU styr på rettighederne

Du kender det måske.

Du har verdens bedste historie eller ide, og afsted skal den bare, ud til den store vide verden.

Du arbejder selvfølgelig hurtigt og effektiv, googler lige et relevant billede, og slut afsted det går….
Men hov stop vent, det billede du googlede, er det dit eget billede?? Har du spurgt om du måtte låne det af ejermanden?? Har du købt rettighederne???
Der findes mange gode steder på nettet hvor du nemt kan søge og købe dig adgang til de fedeste billeder, og tilkøbe dig adgang til at bruge det med rettighederne i orden.

Fx shutterstock og Colourbox som er nogle af de største med flest billeder i deres arkiv. Hvor man simpelt kan man købe klippekort, som kan bruges løbende.

Derudover findes der også gratis arkiver, hvor fotograferne gratis giver rettighederne.

Selvfølgelig er der også muligheden for selv at tage billedet… Hvilket dog ofte kræver et billed behandlingsprogram ala Photoshop. Men se også der findes der en fin udgave som kan bruges gratis som app.
Rettighederne er så vigtige, hver gang du gør noget med et billede.

Hvis du får taget et billede ved en fotograf, skal du også der have en klar aftale om hvad du må benytte billederne til. For det er fotografen der har rettigheden. Vedkommende kan lade dig anvende dine egne billeder, til alle de formål du har lyst til… Men de kan også have begrænsninger på.

Ophavsretten over billeder, varer fra billedet er taget og til den der har taget billedet, har været død i 70 år.

Hvis du bryder rettighederne, kan det give økonomiske konsekvenser. Også selvom du måske ikke har brugt billedet i kommercielt øjemed, og selv har generet indtægt pga. billedet.

Ud over billeder, så er der også musik, der er beskyttet af ophavsretten, ved musikken, er det Koda der formidler ophavsretten til de rette modtagere.

Så husk det lige.