Magisk juleaften i Stenderup Midtskov shelter 2023.


Stenderup midtskov

Er du klar til at skabe uforglemmelige minder denne jul? Så slut dig til os for en helt unik juleaften under åben himmel ved Stenderup shelters den 24. december kl. 13. Sådan lød invitationen, ikke mindre end 20 andre skønne mennesker havde takket ja til invitatione til Magisk outdoor juleaften i Stenderup Midtskov 2023.

Nye og kendte mennesker mødes

Tik tak, tik tak og pludselig var det d. 24/12 – 2023 og køretid til årets juleaften.

Efter 1,5 times svær ventetid med lidt juletrafik i bilen, meddelte GPS’en at jeg nu endelig var ankommet.

Forinden var en flok skønne outdoor folk kommet et dagen før, og andre var også kommet på dagen før mig.

Jeg blev mødt af mudder, kendte og nye mennesker, og løbende kom de resterende deltagere til, indtil vi var samlet alle 20.

Julehyggen begynder

Vi fik nydt lidt juleknas, gløgg og snak, inden vi gik i gang med de praktiske tiltag, som at pynte med lyskæder, og sørge for vinden ikke vil køle os for meget af i sheltret/bålhuseti i Stenderup Midtskov.

Ved fælles hjælp, høje mennesker, de med styr på vind, dem med sans for detaljerne, de der holdte bålet igang, havde vi hurtig bålhuset pakket ind og klar til julen.

Jeg fik slået min køje op, der hvor jeg antog juleaftenens og nattens lidt kraftige vind, ville genere mig mindst. Og jeg gik på tur for at se de andres setup. Køjer, biuvak, telte grej man bare kunne savle over.

Stranden og vinterbadning

Nu vi var så tæt på vandet, gik vi en tur derned. Nogle var ikke så sten forskrækket, og forcerede stenene for at nyde et koldt dyp i vandet ved stranden ved Stenderup, med udsigt til Fænø Kalv. Tilbage igen bød menuen nu på dadler med bacon, æbleskiver og juleknas, frugt og småkager og gløgg igen. Alt imens vi fik talt om alt mellem himmel og jord.

Det magiske der opstår ved outdoor er, at folk bounder, er åbne og imødekommende, og tager godt imod hinanden. Skaber rum og plads til alle. Man lærer nye mennesker at kende, udveksler grejsnak, møder kendte mennesker, catcher op på siden sidst og generelt bare nyder hinandens selskab.

Anden og stegen blev sat over. Alt imens mange holdte øje med ild og mad, samtidig med der blev hygget og talt omkring bålet, mens vi hyggede med vores juleaften.

Alle hjælper hinanden

En hjælpende hånd mangles ikke, for dem er der mange af. Så når der skal hældes væske på stegen (her kan man lige notere sig, at når man hælder øl over en steg der er i støbejerns gryde, og gryden er meget godt varm, så bliver stegen flamberet i de flotteste høje flammer) er der altid hjælp at få.

Efter mere snak og madlavning, var det blevet tid til at indtage forretten. En lækker frisklavet rejecoctail, som var anrettet på det store tag selv bord.

Herefter holdte vi en lille pause, for at pynte borde op, imens vi ventede på at den sidste mad til hovedretten blev færdig.

Juleaftens menuen

Inden vi fik set os om, var den skønneste julemenu blevet klar, og alt var linet op på anretterbordene.

Selve menuen bestod af:

And, flæskesteg, frikadeller, medister, rødkål, rødkålssalat, salat med peanuts, hvide kartofler, brune kartofler, franske kartofler og sovs.

Der blev hygget, spist, talt, ønsket glædelig jul imens der blev skålet. Og humøret var helt i top.

Ved fælles hjælp, blev de sørgelige rester hurtig tryllet væk, da vi bestemte os for at ville igang med ris ala manden.

Skulle man nu på toilettet, bød det på mørkt og stormende vejr udenfor imens det regnede. Og ikke mindre end 10 cm dybt mudder. Men der var heldigvis sat lys op, så man nemt kunne finde vejen til muldhuset. Og på vejen retur, lyste bålhuset så fint op i mørket. Indenfor var varmt, tørt og læ og ingen mudder. Naturligvis med en hel del bålrøg.

Pakke leg

Så blev det tid til den eneste årlige faste juletradition: pakkeleg.

Her var pakkerne store, små, lange, korte, tykke, tynde, tunge, lette, hårde, bløde, i fin papir, i miljøvenlig indpakning og alle mulige muligheder. Gaverne bugnede på bordet.

Så begyndte kampen om 6’ere, og pakkerne fløj fra den ene ende af bordet, og den anden vej igen. Med gisninger om hvad der mon var i pakkerne. Nogle pakker var mere eftertragtede end andre, eller bøvlede at hente, da de enten var små og skjulte eller store og bøvlede at transportere. Men stemningen var høj, og det gled som en leg.

Endelig bimlede klokken, og det var nu tid til at vi skulle se, hvad vi hver især havde fået. Der var alt imellem himmel og jord. Fælles for alle, var at de gjorde modtageren glad.

Mine hjemmelavede snapse kom frem og især nisse pissen var eftertragtet, hvorefter opskriften hurtigt fulgte.

Den ukendte fyr – gav en unik indsigt

Under pakkelegen, havde en ukendt fyr stukket hovedet ind, og hurtig smuttet igen. Efter pakkeleget kom han tilbage, og det viste sig at være en fyr, der kom fra området, og var hjemme ved forældrene for at fejre jul. Tidligere havde han boet i sheltret i ½ år, efter en udsendelse med militæret, som han havde brug for ro til bearbejdning af. Og en kammerat han skulle mindes denne aften, ved vandet. Så dette sted betød meget for ham.

Han fortalte en masse spændende om området vi var i. Skoven er noget af det ældste skov vi har i landet, det er fredet, her må ikke fældes træer, væltede træer skal blive liggende. Der er rigtig mange gravhøje i området, som er rigtig flot velbevaret. En bemærkelsesværdig langdysse, og der er mange rester og volde tilbage fra middelalderen.

Efter snak og quiz han deltog i, ønskede vi ham en fortsat go jul, og han drog videre til familien igen for at fortsætte julen.

Snakken gik, nogle trak sig for natten, mens andre sad lidt længere for at hyggesnakke omkring bålet.

En blæsende nat

Natten foregik i blæst og masse af mudder, men alle virkede til at gå i seng, med en skøn aften bag sig.

Min køje havde fået en ekstra stormsikring, da vinden var ret kraftig, og det skulle fortsætte hele natten igennem og toppe igen d. 25 om formiddagen.

I min køje var der tørt, lunt og skønt at ligge, imens jeg blev lullet stille i den vuggende køje. Midt nat, skiftede vinden retning, og blæsten begyndte at ruske rigtig godt i køje og tarp. Jeg krydsede fingre, for jeg ikke havde behov for yderligere stormsikring, da jeg faktisk ikke gad ud i blæst, regn og kulde, i nattøj for yderligere stormsikring. Jeg vågnede heldigvis tør, frisk og veludhvilet. Glad for jeg har udstyret i orden, så jeg ikke havde frosset. Uld og dun er en skøn kombi.

Hyggen fortsat ved morgenmaden

Morgenmaden var ved at blive tilberedt, en lækker lun ret med masse af grøntsager og bønner, hvori der kom et æg i. Derefter kunne man putte det topping på man havde lyst til, og jeg skulle have det hele, så jeg fik ost, cremefraiche, og tortilla til. Mums det smagte også godt.

Nogle skulle krydse storebælt, og skyndte sig at stikke af, så de var sikre på at de trods kø, vil kunne nå at hente børn. Mens andre blev og nød selskabet, og hjalp med nedpakningen.

Kl. 13 forlod sidste mand pladsen, som var efterladt, somom ingen havde været der. Altså bortset fra det er meget tydeligt der har gået 20 mand rundt i mudret en hel dag.

Hvad gør sådan en jul for mig?

Min outdoor jul giver mig rigtig meget, og jeg fornemmer det er det samme fra de øvrige deltagere. Vi har alle en årsag til at vi taget det som et tilvalg, fordi netop den måde giver værdi for os. Ingen skal have ondt af os, vi nyder det. Julen giver for mig, masse af varme og glæde, dybt inde i hjertet. Og er en jul jeg ser frem til hvert år jeg holder jul ude.

Bånd knyttes, venskaber skabes, alle har fået noget ekstra med hjem.

Nye bånd knyttes, venskaber mellem nord, syd, øst og vest opstår.

Ud over det er en kæmpe fornøjelse for mig at holde jul ude, er det en fornøjelse at se, at andre har samme fornøjelse af det.

Hvad husker vi julen 2023 for?

Julen 2023, vil ud over den gode stemning, lækre mad mm, blive huske for den store mængde mudder. Den generede os ikke, den var bare overalt udenfor. Det lignede vi var til Roskilde festival.